Opas: näin löydät halvan ja hyvän perheauton

Olemme saaneet erittäin paljon kyselyitä hyvästä ja halvasta perheautosta. Tässä oppaassa kerromme, kuinka valinta kannattaa tehdä.

Saamiemme kyselyjen kriteerit ovat usein seuraavanlaiset:

  • Riittävästi tilaa useammalle lapselle ja/tai turvaistuimille
  • Riittävästi tavaratilaa (lastenvaunut, jääkiekkovarusteet, mökkireissut tms.)
  • Edullinen mutta luotettava "järkiauto"

Auton valinta

Mieti tarkkaan, paljonko tilaa tarvitset. Perheillä tilan tarve ei yleensä vähene, ennen kuin lapset ovat täysi-ikäisiä, joten ota kerralla riittävän iso auto. Valitse farmari tai iso hatchback, tila-autot ja maasturit usein liian kalliita. 

Auton merkillä on väliä

Valitse merkiksi esimerkiksi Toyota, Nissan, Kia, Peugeot, Renault, Opel tai Ford. Aasialaiset merkit ovat erityisen vähävikaisia, ranskalaiset mukavia ja edullisia.

Paljon ajetun Bemarin, Audin, Mersun tai Volvon voi saada halvalla, mutta tilastojen mukaan tällaisen auton pitäminen tulee kalliimmaksi kuin edullisempien merkkien. Premium-merkeissä maksat erityisesti ajomukavuudesta, eikä autojen kestävyydessä ole varsinaisesti eroa. Mieti tarkkaan, mitä haluat autolta – välillä myös mukavuus ja merkki ovat tärkeitä.

Auton valitsemisessa tuleva säästö kertautuu:

  • Kun valitset halvemman, auton arvo laskee vähemmän
  • Halvempien autojen huoltokulut ovat vastoin yleistä käsitystä matalammat kuin premium-merkkien
  • Halvat autot ovat edullisempia vakuuttaa

Auton ikä ja kilometrit

Ota auto, jonka arvo on pudonnut reilusti uuden vastaavan hinnasta. 4-8 vuotta vanhojen autojen hinta on jo laskenut mukavasti, mutta kymmenenkin vuotta vanhat autot vastaavat erinomaisesti useimpien perheiden tarpeisiin. Valitse vanha, mutta vähän ajettu auto jos haluat parhaan hinta-laatusuhteen ja sinulla on aikaa tutkailla markkinoita.

Kilometrien kasvaessa auton tekninen riski kasvaa. Jos otat yli 300 000 kilometriä ajetun, varaudu isoihin huoltokuluihin. Paljon ajetut ovat sinänsä ok, sillä sellaisen auton saa halvalla, eikä kaikkiin autoihin tule isoja vikoja. Turvallinen, mutta edullinen haarukka on 150 000 - 250 000 ajetut autot.

Auton moottori ja käyttövoima

Iso osa perhefarmareista on dieselautoja, mutta ota bensiinillä toimiva, mikäli ajat alle 20 tuhatta kilometriä vuodessa. Dieselvero on oikeasti niin suuri, ettei vähäisillä kilometreillä ole mitään järkeä maksaa sitä. Pieni moottori on taloudellinen, mutta teho kannattaa valita omien mieltymysten mukaan.

Hybridiautoja ei oikein ole saatavilla tässä hinta- ja kokoluokassa.

Lopuksi

Unohda hienot lisäosat, Nokian renkaat ja merkkihuollot. Autoilun kokonaiskustannus laskee radikaalisti, kun kilpailuttaa renkaat, huollot, vakuutukset, katsastukset ja polttoaineet. Varaudu silti siihen, että autoilu tulee maksamaan yli 200 euroa kuussa – sen alle on mahdollista päästä vain hyvällä tuurilla tai isolla riskinotolla.

Kuunon autovalikoimassa voit selailla eri autojen todellisia hintoja. Hintamme perustuvat kullekin autolle määriteltyihin kokonaiskustannuksiin. Lisäksi päälle tulee polttoaine, josta aiheutuviin kustannuksiin voi vaikuttaa eniten taloudellisella ajotavalla.

Mistä löytyy halpa ja hyvä perheauto? Jokaisella tuntuu olevan hieman erilaiset mielipiteet asiasta. Tässä meidän näkemyksemme.

Mistä löytyy halpa ja hyvä perheauto? Jokaisella tuntuu olevan hieman erilaiset mielipiteet asiasta. Tässä meidän näkemyksemme.