Kannattaako auto leasata, vuokrata vai omistaa?

Olemme aikaisemmin käsitelleet autoilun kustannuksia ja verotusta blogissamme. Tällä kertaa avaamme autoilun eri muotoja: kenen kannattaa omistaa auto, kenen käyttää yksityisleasingia ja kenen kuukausihintaista autopalvelua?

Kuukausihinta ei ole aina koko totuus

Taulukkoon alla on laskettu pienen auton todelliset kuukausikustannukset kolmella eri tavalla: Kuunona, yksityisleasingina ja omistusautona.

(taulukko saattaa näkyä väärin mobiililaitteilla)

autoilun-kokonaiskulut-taulukko.png

Laskelmasta heräävät huomiot

  • Alkaen-hintojen kanssa kannattaa olla varovainen. Vaadi aina täydellinen tieto siitä, mitä hintaan sisältyy ja mitä ei. Valitettavan usein tämä vaatii kuluttajalta erityistä tarkkaavaisuutta ja pienen präntin lukemista.
  • Omistaminen on edullisin tapa käyttää autoa, mikäli autoon ei tule suuria vikoja. Kuukausihintaiset palvelut tuovatkin erityisesti ennakoitavuutta ja helppoutta.
  • Kuuno edustaa hinnaltaan kilpailukykyistä välimallia, jossa ennakoitavuus on huipussaan.

Pääoman kustannus on merkittävä

autoilun-paaoman-kustannus-on-merkittava.png

Auto on sijoituksena katastrofi. Esimerkiksi vuoden 2010 Volvo V70:n (arvo 20 000), jolla ajetaan 20 tuhatta kilometriä, arvo laskee vuodessa kolmetuhatta euroa. Helsingin pörssi on noussut samana aikana 10,88%. Henkilö, joka olisi auton sijaan sijoittanut indeksiin, olisi siis vuoden lopuksi reilut viisituhatta euroa rikkaampi. Autolla on siis aikamoinen vaihtoehtoiskustannus. Tietenkin on otettava huomioon, että auton ja arvopapereiden riski määräytyy eri tavalla.

Juuri tästä syystä Kuunon valikoimassa on vain käytettyjä autoja – yritämme kaikin keinoin hillitä tätä valtavaa arvon alenemista.

Käyttötarkoitukset vaihtelevat

Vuokraaminen ja omistaminen voivat erota myös käytötarkoituksiltaan. Auton vuokraamiseen sisältyy joustavuutta, helppoutta ja riskittömyyttä. Omistaminen on ihanteellinen ratkaisu erityisesti tee-se-itse–ihmisille, joilla on kiinnostusta autojen valintaan ja niihin liittyviin toimenpiteisiin. Auton käyttötarkoitus voi olla ratkaisevan tärkeä osa valitessa omistuksen tai kuukausihintaisen palvelun välillä – esimerkiksi ihmisen, joka asuu osan vuodesta ulkomailla, ei kannata pitää omistusautoa seisomassa tyhjillään autotallissa silloin kun on poissa.

Kuuno yrittää tuoda kuukausihintaisen auton käytön mahdollisimman lähelle omistamisen kustannusta – hintamme on sellainen, joka sisältää oikeasti autoilun todellisen kustannuksen.